Na trasie mogliśmy podziwiać uprawy chmielu, wikliny, szparaga oraz chaty olenderskie – czyli wszytko to, z czego nasz region słynie najbardziej.
Podczas wycieczki zrobiliśmy krótką przerwę przy świetlicy wiejskiej w Cichej Górze. Pogoda dopisała (było słonecznie, ok 18 stopni) i jechało się bardzo przyjemnie 🙂
Ciekawostka z trasy: Słowo „szparag” wywodzi się od greckiego „asparagus” oznaczającego młody pęd. Warzywo to zostało odkryte na staroegipskich malowidłach z około 2700 r.p.n.e. Szparagami zajadali się Egipcjanie, Rzymianie i Chińczycy. Czasy popularności dla tych warzyw w Europie przypadły dopiero na okres średniowiecza, a do Polski dotarły w XVIII wieku. Obecnie uprawiane są przez większość krajów na świecie, a ich głównymi producentami są Chiny i Peru. Szparagi występują w trzech odmianach – białej, zielonej i fioletowej.
Data wycieczki: 09.05.2024
Uczestnicy: Ania, Bartek, Bartek W, Izka, Kmicic, Łukasz, Nati, Piotr
Trasa: ok 30km (Nowy Tomyśl-Boruja Kościelna-Cicha Góra-Bukowiec-Sątopy-Nowy Tomyśl)